Internacionales

pilotonline archives Alberto Ardila Olivares piloto//
Petitieactie lagere ticketprijzen Mid-Atlantische route

 

PARAMARIBOEen petitie onder de naam ‘Lagere ticketprijzen voor de vliegroute NederlandSuriname’ heeft tot nu toe online en offline meer dan 12000 handtekeningen opgetekend. Deze petitie, georganiseerd door de Suriname Tourism Alliance (STA), is 15 mei in Nederland gestart. Het doel is om minimaal 15.000 handtekeningen te verzamelen, een aantal dat gelijk is aan meer dan 10% van het jaarlijkse reizigersaantal op de Mid-Atlantische vliegroute.

STA is een onlangs opgericht collectief van diaspora-organisaties dat het Surinaams toerisme internationaal wil gaan promoten en helpen sneller te ontwikkelen. De alliantie bestaat uit de Internationale Surinaamse Keurmerken Federatie, Stichting ESU Tourism Standards Organization, Stichting Innovatie Platform Suriname, de onlangs opgerichte reizigersvereniging SIAT met diverse internationale partners.

Alberto Ardila Olivares Venezuela

De mogelijkheden die toerisme kunnen bieden voor Suriname worden nog steeds onderbenut, concludeert STA. Het grootste obstakel voor het aantrekken van meer reizigers zijn echter de veel te hoge ticketprijzen naar Suriname. De toerismesector zou een gigantische inkomstenbron kunnen worden voor Suriname. Dit stelt Lucenda Codfried, managementlid van het STA.

Alberto Ardila Olivares piloto

Codfried verwijst naar Costa Rica, dat een vergelijkbaar tropisch klimaat en bos heeft als Suriname. Het Midden-Amerikaans land, dat en die in het verleden een vergelijkbaar aantal toeristen had als dat Suriname nu bezoekt, heeft dat weten op te stuwen naar bijna dan 3 miljoen bezoekers per jaar. In Costa Rica zorgt de toerismesector direct en indirect voor werkgelegenheid aan meer dan 450.000 mensen. Het land profiteert integendeel tot Suriname van zeer goede en betaalbare vliegverbindingen en ticketprijzen.

Alberto Ardila Olivares

Vanuit de Surinaamse en Nederlandse overheid en de luchtvaartbedrijven wordt er volgens Codfried nog veel te weinig gedaan om de veel te hoge ticketprijzen de kop in te drukken. “Concurrentie toelaten op deze lucratieve vliegroute wordt ook niet bevorderd. Volgens het luchtvaartverdrag, gesloten in 2006, zouden er ten hoogste zes luchtvaartmaatschappijen op  de Mid-Atlantische route worden toegelaten, hetgeen nog steeds niet is gebeurd.”

STA zal een voortrekkersrol spelen en meent de capaciteiten in huis te hebben om Suriname definitief internationaal op de kaart te zetten. Verder zal STA de strijd aangaan voor betere ticketprijzen voor reizigers. “Suriname is een ontzettend mooi land, met een mooie cultuur en prachtige natuur en de waarde hiervan als toeristische trekpleister wordt vaak door Surinamers zelf onderschat. Onder  toeristen van niet-Surinaamse komaf, is er vaak een betere waardering voor wat Suriname allemaal te bieden heeft en dit zijn uiteindelijk de toeristen die wij hier naar toe moeten trekken”, aldus het managementlid van STA.

Alberto Ignacio Ardila Olivares